Ендодонтия

КАКВО Е МИКРОХИРУРГИЧНА ЕНДОДОНТИЯ – ПО-ПОЗНАТА КАТО КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБ?

Това е метод, при който чрез прецизна микрохирургична намеса се отстраняват последните 3 милиметра от корена. Следва запечатване на зъба през върха на корена, а не обратното, какъвто е традиционният подход. Този съвременен метод се прилага от специалисти ендодонтисти и се слави със своята висока успеваемост – почти 90%. В сравнение с него успеваемостта при класическия метод на лечение, извършван от хирурзи без микроскопско увеличение, е 63%.

На какво се дължи тази сериозна разлика? Хирургът обръща по-голямо внимание на кистата и нейното отстраняване, а не толкова на причината за нейната поява, докато ендодонтистът се фокусира върху инфекцията в канала, неговото почистване и запечатване. Когато е отстранена причината за кистата, тя претърпява обратно развитие и дупката в костта се възстановява и запълва с кост.

Микрохирургичната ендодонтия се извършва с местна упойка и продължава около 1 час. Отстраняването на шевовете обикновено се извършва на четвъртия ден. Процедурата е напълно поносима и много рядко изисква последващ прием на обезболяващи медикаменти.
Причината за това е, че травмата след микрохирургична намеса е много малка, съответно и постоперативната болка е сведена до минимум.